Tehát ha el akarjuk kerülni a foglepedéket, az ínygyulladást, az ínysorvadást, a gyulladt fogínyt, a fogínyvérzést, a fogkő kialakulását, meg az összes ebből fakadó kellemetlenséget és szenvedést, el kell döntenünk, hogy milyen eszközökkel kívánjuk végezni a fogápolást.

Választhatjuk a hagyományos fogkefét, hiszen évtizedek óta majdnem mindenki ezt használja!

Tudnunk kell viszont jól használni! Függőleges mozgás, nem túl erős nyomás, de nem is túl gyenge és kellő mennyiségű idő. Nem csak az ultrahangos fogkefének van szüksége az alkalmanként 3 perces fogmosási időre!

Választhatjuk a hagyományos fogkefénél drágább forgófejes fogkefét, vagy rezgőfejes fogkefét, amilyen például az Oral B elektromos fogkefe vagy a még olcsóbb DM elektromos fogkefét.

Ezek a fogkefék, már a modernebb kor gyermekei, de sajnos még mindig CSAK a puszta erő tényét használó fogápolási termékek. Miért? Azért mert itt a forgó- vagy rezgő fejen lévő sörték a fogkrém és a kifejtett erő együtthatója végzi a fogtisztítást, vagyis a foglepedék eltávolítását.

Ezzel az a baj, hogy az erő hatására a fogíny és fog felszín találkozási pontjánál a foglepedék, a baktériumok egy pici része bepréselődik a fogíny alá, piros, duzzadt fogínyt, később ínygyulladást és az előbbiekben felsorolt fogágy betegségeket okozva.

Azt is meg kell említeni, hogy nagyon sok ember szájában a fogak szorosan egymás mellett vannak, szinte lehetetlenné téve a közéjük való behatolást.

Fogkefével teljesen lehetetlen a tisztítása ezeknek a közöknek, esetleg fogselyemmel tudjuk megközelíteni őket.

Vagy használhatjuk az eddigi legmodernebb fogkefét, az ultrahangos fogkefét.

Azt is le kell szögezni, hogy az ultrahangos fogkefe ára a sokszorosa még a drágábbnak számító Braun elektromos fogkefének is!

De a tudása sem összehasonlítható!
A tudása is a sokszorosa a legmodernebb elektromos fogkeféknek!

A fogkefe fej itt lényegében csak egy „söprű”, amelynek egyetlen szerepe van, az ételmaradékok fizikai eltávolítása, mintegy kisöprése a szájüregből.
A rezgőfejnek nincs jelentős szerepe a fogak tisztításában, a fogápolásban.

Az ultrahangnak van egyedül ebben szerepe.

Ugyanis a fogkefe sörtéi alatt, a nyélben elhelyezett ultrahang kibocsátó kristály az, aminek köszönhető a hatékony fogápolás!
Az ultrahang bejut a legszorosabban nőtt fogak közé, az íny alá, a fogimplantátumok közé, alá és mintegy szétrázza a plakkokat alkotó baktérium láncokat, lehetővé téve ez által az öblítéssel való eltávolításukat.
Hogy drága-e vagy sem, ezt nyilván mindenki maga tudja és érzi.

Mint lehetőség kiváló!
Ha sikerül tisztességes tisztán tartani a fogakat, fogközöket, fognyakat, esetleg a fogimplantátumot, fogkoronát, rengeteg fájdalomtól megóvhat és bár drága, de így is töredéke egy fogbeültetésnek, koronának.