– A napi étkezések után a szánkban és a fogainkon ételmaradványok maradnak. Ezek a nyál hatására felbomlanak, és vékony lepedéket képeznek. Ezt a lepedéket a baktériumok elbontják, savas környezetet teremtenek és ebbe a szerves anyag hálóba ásványi sók rakódnak le. Ez a fogkő!

Helytelen fogmosással a lepedéket a fogainkról bepréseljük a fogínyünk alá.

– Az íny alatti fogkő szabad szemmel nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejti ki pusztító hatását a fogágyra!

A fogkő kialakulását követően a savhatásra begyullad az ínyünk.

– Ez a gyulladás kezdetben duzzanatként jelentkezik (heveny folyamat) és vérzik, később, ha már idültté válik a folyamat, a fogíny elsorvad és elkezd visszahúzódni.

A csont sem tud sokáig védekezni e támadó folyamatok ellen

– következésképpen ő is pusztul az íny alatt, és ezután sem fordulunk fogorvoshoz leszedetni a fogkövet, a következmény durva lesz, fogaink meglazulnak és akár el is veszíthetjük őket.

A fogkő esztétikai hibája mellett más, egészségünkre káros hatásai is lehetnek.

– Az egyik ilyen a kellemetlen lehelet

– Súlyosabb esetben fogínyvérzés és nem utolsó sorban a

– Mozgó, kihulló fogak.

Tehát elmondható, hogy a fogkő eltávolítás egészségügyi és egyben esztétikai szükséglet is.

Sajnos még itt, ezen a ponton sem ér véget a folyamat bármekkora károkat is okozott idáig.

Íme a témában írt néhány sor a www.hazipatika.com oldalról:

„Az egészséges fogak elvesztésén kívül súlyosabb problémákat is okozhat az évtizedek alatt rosszul végzett fogmosás. Bizonyított, hogy bizonyos fogágybetegséget okozó baktériumok bekerülnek a véráramba, így megjelenhetnek az érfalakon és szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában.
Kapcsolatot feltételeznek a fogágybetegségek és a koraszülés, valamint a kisebb magzati súly között, illetve a cukorbetegek állapota is romlik, ha nem kezeltetik fogágybetegségüket.”

„… nem megfelelően tisztított szájban elszaporodnak a káros baktériumok, a lepedék lerakódik, megvastagodik (fogkő alakul ki), idővel az íny alá jutva pedig állandó gyulladást okoz. Ha pedig az íny nem véd, nem zár, a lepedékréteg egyre beljebb jut, évek alatt megtámadja a fogat tartó szöveteket, majd lebontja a csontállományt, végül pedig kiesik a fog. Az ilyen beteget már kezelni sem lehet, mert ha például implantátumot ültetnek be neki, de fogágybetegsége kezeletlen marad, akkor az implantátuma idővel begyullad, újat beültetni pedig már nem tudnak neki.”Részletek a:
www.hazipatika.com/taplalkozas/fog_es_szajapolas/cikkek/a_rosszul_mosott_fogak_kihullanak/20150217100802