kezelési kézikönyv

MEGASONEX kezelési kézikönyv

A Megasonex munkatársai nevében üdvözöljük döntését, hogy Ön a szájápolás forradalmian új útját választotta, és mostantól az ultrahangos fogtisztítás hozzátartozik majd a mindennapi életéhez.

Az ultrahangtechnológia mindennapi szájápolási célú használatát, mint teljesen biztonságos eljárást, az FDA (Food and Drug Administration, Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) 1993-ban hagyta jóvá.

Az orvosok ma több klinikán hasonló frekvenciával kezelik a törött csontokat, illetve jelenleg a fogászati rendelők jó részében is ultrahanggal működő eszközt alkalmaznak a fogkőeltávolításra. A Tokiói Orvosi és Fogászati Egyetem által 1999-ben lefolytatott kísérletsorozat szerint az akkori technológiai csúcsot képviselő Ultima fogkefe 1.6MHz-es ultrahangtartományban sikeresen bontotta elemeire a fogkövet felépítő baktériumláncokat, továbbá károsította az egyes baktériumok sejthártyáját is. Érdekesség, hogy a jelenség a fogkefe sörtéitől 5 milliméterre játszódott le, azok nem is érintkeztek a fogakkal.

A legtöbb fogorvos a fogzománc és a fogíny védelme céljából a lágyabb sörtéjű fogkeféket ajánlja. Ahogy azt Ön is tapasztalni fogja, a MEGASONEX® rendkívül kíméletes kezelést biztosít. Többé nem lesz szükség agresszív súrolásra a hatékonyság eléréséhez. Sőt, a készülék opcionális rezgőmozgása is csupán a fele a piacon kapható „elektromos” fogkeféknek.

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK:

Kérjük, használat előtt olvassa el a következő tájékoztatót. Mivel elektromos eszközről van szó, bizonyos alapvető biztonsági előírásokat célszerű betartania.

Áramütés elleni védekezés

Mint bármely más elektromos berendezés esetén, előzze meg az áramütés veszélyét

 • Ne dobja a töltőt és az adaptert vízbe vagy egyéb folyadékba!
 • Ne tárolja úgy a töltőt és az adaptert, hogy az akár véletlenül is vízbe (pl. kádba, mosdóba) vagy más folyadékba essen! Ha ez mégis megtörténne, NE FOGJA MEG a töltőt! Mielőbb távolítsa el a falból a csatlakozót! Hagyja néhány napig száradni a töltőt és az adaptert, mielőtt újra használná őket!

Figyelem!

Az égési, áramütési és egyéb sérülések elkerülése érdekében:

Gyermekek és fogyatékkal élők csak felügyelet mellett használhatják a készüléket. Ha bármi akadálya van az eszköz rendeltetésszerű, biztonságos használatának, ne használja!

A készüléket csak az előírt célra használja. Ne kapcsoljon hozzá a gyártó által nem javasolt kiegészítőket!
Ne használja a fogkefe töltőjét, magát a készüléket, vagy a keferészt, ha azokon bármilyen sérülést vagy hiányosságot észlel! Ha a töltőkábel megsérülne, az adapterrel együtt cserélje ki!
Tartsa a vezetéket távol a forró felületektől! Soha ne használja az adaptert, ha a csatlakozója vagy a vezetéke sérült!
Ha a vezeték megsérül, azt biztonsági okokból csak a gyártó, szerződött szervíz, illetve egy minősített szakember cserélheti ki.
Húzza ki a töltő csatlakozóját a konnektorból, mielőtt megtisztítaná a készüléket! Tisztítás során soha ne mártsa vízbe a töltőt és az adapter!

 

Használati tudnivalók

 • Amennyiben a közelmúltban szájsebészeti kezelésben részesült, a készülék használata előtt konzultáljon orvosával.
 • Amennyiben a készülék használata során rendkívüli mértékű fogínyvérzést tapasztal, vagy a használat megkezdését követően egy hét múlva is kisebb vérzést észlel, forduljon fogorvosához!
 • Amennyiben Ön szívritmusszabályzót vagy egyéb beültetett berendezést használ, konzultáljon orvosával e készülék használata előtt. A MEGASONEX® fogkefe a hivatalos tesztek alapján teljesíti az elektromágneses interferenciára vonatkozó biztonsági szabványelőírásokat
 • Ne használja a kefefejet, ha az sérült, vagy ha a sörték elferdültek! A sérült szálak ilyenkor leválhatnak.
 • Ez egy szájápolási célú fogtisztító eszköz. Ne használja más célokra!
 • Az eszköz nem alkalmas olyan személyek általi használatra, akik fizikailag, mentálisan vagy az érzékszerveiket illetően sérültek vagy korlátozottak, hacsak nincs velük a biztonságukért és irányításukért felelős személy is. A készüléket klinikai körülmények között nem tesztelték terhes nőkön, cukorbetegeken és szájüregi daganatos betegséggel
 • diagnosztizált személyeken. Ezért ők a készüléket ne használják!

A készülék használata

A MEGASONEX® fogkefét mindennapi fogápolásra terveztük. Használja tetszőleges fogkrémmel, ahogy azt egy bármilyen kézi vagy elektromos fogkefével tenné. Különösen alkalmas koronát, implantátumot, héjat, fogpótlást, fogtömést kapott páciensek esetében, és ajánlott a fogínygyulladás, a fogkőképződés esetére, melyek később különben fogínyvérzéshez, fogínysorvadáshoz, illetve szuvasodáshoz is vezethetnek. Fontos kiemelnünk, hogy a MEGASONEX® nem elektromágneses sugárzással működik, mint a mobiltelefonok vagy a fémdetektorok, hanem biztonságos terápiás ultrahanghullámokkal.

A készülék feltöltése

A MEGASONEX® fogkefe első használata előtt 18 órán át töltenie kell annak akkumulátorát. A túltöltés lehetetlen, ugyanis az elektronika teljes töltöttség esetén leállítja a folyamatot. Ekkor a készülék készenléti állapotba kapcsol, hogy ne fogyasszon fölöslegesen áramot. A fogkefe ki- és visszahelyezése újraaktiválja a töltési folyamatot.

A feszültségátalakító és a töltőállomás összekapcsolása

A töltőállomáshoz csak egyféleképpen lehet illeszteni a tápvezetéket.

A fogkefe feltöltése

Dugja a vezetéket a töltőállomásba, az adaptert pedig egy alkalmas hálózati aljzatba. Amikor belehelyezi a kefe nyelét a töltőállomás nyílásába, a töltést jelző lámpa piros fénye villogni kezd és a töltés megkezdődik. Amikor a készülék akkumulátora feltöltődött, a villogó piros fény folyamatosan égő fehérre vált. Egy teljes feltöltéssel a készülék nagyjából rendszeres használat mellett körülbelül 2 hétig használható.

Az adapter alkalmas a 110-240V és 50-60Hz-es hálózati feszültség fogadására, így külföldön is használhatja.

A töltőállomást praktikus tartóként is használhatja. Csak húzza ki belőle a tápvezetéket, és állítsa a készüléket a töltőtalpba.

Megjegyzés: az optimális töltőhatás érdekében ne állítsa a töltőállomást fém felületre.

A kefefejek cseréje

Fogja stabilan a nyél középső részét. Fordítsa el a rögzítőgyűrűt az azon lévő nyíl irányába. Finom mozdulattal felfelé húzza le a kefét a nyélről.

A kefefej rögzítése

Fordítsa el a rajta lévő nyíl irányába a rögzítőgyűrűt. Csúsztassa a fej nyelét a készülék tetején lévő pálcára, addig, amíg annak alsó része el nem éri a rögzítőgyűrűt. Fordítsa vissza a rögzítőgyűrűt a nyíl által mutatottal ellentétes irányba.

Hogyan használjuk?

Az optimális teljesítmény érdekében a készülék akkumulátorát teljesen fel kell tölteni. Kövesse az alábbi lépéseket, hogy maximalizálja a készüléke tisztítási hatékonyságát.

 1. Nedvesítse be folyó vízben a kefe sörtéit. Nyomjon egy kevés fogkrémet a fejre. Képzeletben ossza fel a fogsorát hat külön szakaszra.
 2. Érintse a fogkefe sörtéit az alsó fogsor egyik oldalának leghátsó fogához, közvetlenül a fogínye vonalában. Kapcsolja be a készüléket. Könnyedén, de stabilan fogja a készülék nyelét. Mozgassa apró körkörös mozgásokkal, hogy a fogkefe szálai és a folyadék bejussanak minden fog közé. Sorra haladva tisztogassa meg előbb a fogak külső, majd (örlőfog esetén) rágófelületét, végül a fogak nyelv felé eső oldalát. Minden fognál néhány másodpercet töltsön, majd haladjon tovább a következő foghoz.
 3. Harminc másodperc után lépjen a következő szakaszra. Folytassa a fenti műveletet, összesen három percig (az alsó és felső fogsor 3-3 szakaszán 30-30 másodpercet dolgozva, amíg alul és felül minden fogat meg nem tisztít. A munka javát a készülék fogja elvégezni. Nem szükséges sem erősen rányomni a kefét, sem erősen dörzsölni a fogakat. Próbáljon minél több folyadékot a kefe szálai között tartani. Ajánlott a fognyak körüli (ahol a fog az ínybe illeszkedik) szakaszra egy kis plusz időt szánni, itt szokott ugyanis a fogkőképződés megkezdődni. Szükség esetén kérje fogorvosa segítségét e területek azonosításában.

Fogfehérítés

Mivel a fogak porózus szerkezetűek, (anyagukban apró lyukak, repedések találhatóak), a dohányzás, feketetea- és kávé rendszeres fogyasztása, illeve az erősen színező ételek (pl egyes bogyófélék, bizonyos mustárok stb) elkerülhetetlenül el fogják színezni a fogakat. A MEGASONEX® fogkefe segít a legtöbb friss elszíneződés eltávolításában, amennyiben pedig a MEGASONEX NANO-HIDROXYAPATIT FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM-mel használja, a fogzománcon lévő apró barázdák és üregek lassan feltöltődnek, így a fogak elszíneződéséért felelős anyagok többé nem juthatnak be. Különösen hatékonyan védi a fogorvosi eljárással fehérré varázsolt fogakat is. Ne feledje, egy szép, egészséges mosollyal bárhol sikert arat a világban.

Fogászati beavatkozások és a MEGASONEX®

A MEGASONEX® fogkefe használata tökéletesen biztonságos tömések, koronák, fogszabályzók, héjak és implantátumok viselése esetén is.

A kefefejek cseréje és kiválasztása

Szinte minden fogorvos egyetért azzal, hogy a túl kemény fogkefesörték károsítják a fog zománcát és irritálják a fogínyt, ami akár annak sorvadásához is vezethet. Ezért ajánlják a lágy kefék használatát. Az ultrahang különösen kíméletes. Olyannyira, hogy közvetlen nem is érezni a beavatkozás hatását. Ám egy kemény sörtéjű kefe tönkretehetné ezen kíméletes beavatkozás finomságát.  Ezért ajánlunk mindjárt kétféle kefefejet: egy közepes és egy lágy modellt.

A kefefejeket úgy terveztük meg, hogy használattól függően nagyjából három hónapig tartsák meg formájukat és hatékonyságukat. Ezt elősegítendő soha ne nyomja rá annyira a fogkefét annyira a fogaira, hogy a sörték meghajoljanak. Engedje, hogy a Megacrystal végezze el a „piszkos munkát”. Ön csak a rezgőmozgással vagy finom kézmozdulatokkal távolítsa el a szennyeződést. Fogai zománca és a fogínye hálás lesz Önnek. Ráadásul így ritkábban kell cserélnie a kefefejeket is.

Sebességszabályozás

A MEGASONEX® készülék bekapcsolt állapotban mindig sugároz ultrahangot. (Ezt jelzi a nyélen, a bekapcsológomb fölött található található kék fény). Ugyanakkor sokan szeretik, ha a tisztítási folyamat során határozottabb kefemozgást is éreznek. A MEGASONEX fogkefe ezért mindjárt három üzemmódot is kínál. A hagyományos kímélő üzemmódban a kefe percenként 18000-es, extra kímélő módban pedig percenkénti érezhető 9000 rezgőmozgást végez. A harmadik üzemmódban nincs külön kefemozgás, ilyenkor az ultrahang egyedül dolgozik. Ezt akkor használjuk, ha csak kézi tisztításra van szükségünk, az ultrahang támogatásával.

Amikor először bekapcsolja MEGASONEX® fogkeféjét az ON/OFF gomb megnyomásával, a készülékben lévő miniszámítógép alapból a 18000-es rezgésszámú üzemmódot választja. Ha lassabb rezgésre váltana, előbb kapcsolja ki a készüléket, majd nyomja meg a gombot kétszer egymás után, félmásodperces időközökkel. Ha a nulla érzékelhető rezgésű, csak ultrahangos üzemmódra váltana, előbb kapcsolja ki a kefét, majd nyomja meg félmásodpercenként háromszor az On/Off gombot. Az ultrahangüzemmódot jelző lámpa most is világítani fog, de a nyélen semmilyen rezgést nem fog tapasztalni.

Tisztítás és karbantartás

A MEGASONEX® fogkefét nem szükséges karbantartani, ami azt jelenti, hogy nem kell olajozni, alkatrészeket cserélni benne, (kivéve persze a kefefejet). Ugyanakkor előfordulhat, hogy a készülék beszennyeződik. Ilyenkor javasoljuk, hogy távolítsa el a kefefejet, és a készülék burkolatát kímélő szappanos ruhával tisztogassa meg. A tisztítószermaradványokat egy másik, nedves ruhával törölje le. Ezt a műveletet legalább hetente végezze el.

Nem javasolt vízbe mártani a készüléket, még ha annak egyes alkatrészeit vízmentesen szigetelték is. A töltőállomást szintén érdemes rendszeresen áttörölgetni egy nedves ruhával. Semmiképp ne áztassa el vagy merítse vízbe a töltőállomást. Tisztítás után hagyja az egységet teljesen megszáradni.

Minden fogmosás után mossa le alaposan hideg vízben a kefefejet, ezt követően rázza le a rajta maradt vízcseppeket, és hagyja megszáradni a kefét és a nyelet. A penészgombák meleg, nedves környezetben szeretnek szaporodni. Ne adjon esélyt sem nekik.

Műszaki specifikációk

A fogkefe működési frekvenciái

 • Ultrahang frekvencia:
  • Körülbelül 1,6 Megahertz
  • Körülbelül 96 millió pulzálás percenként
  • 192 millió mozdulat percenként
 • Érezhető rezgésfrekvencia:
  • Körülbelül 150/75/0 Hertz
  • Körülbelül 18000/9000/0 rezgés percenként

 Akkumulátor

 • 8V NiMH (Nickel Metal Hydride) 4.8V-os nikkelmetálhidrid
 • 250mA 250 mA

Adapter

 • Modell: AP-1200420U02-F
 • Elektromos adapter (fali csatlakozóval) bemenet
  • 100–240V AC 100-240V váltóáram
  • 50–60Hz
  • 200mA
 • Kimeneti feszültség és áramerősség a töltőállomáshoz:
  • 12V egyenáram
  • 420mA

Töltőkészülék

 • Modell:
  • M8 Base
 • Bemenet:
  • 12V egyenáram
  • 420mA

Újrahasznosítás

A készülék akkumulátorának kiválasztásakor különös figyelmet szenteltünk a környezetvédelem kérdésének. Mivel a csúcsminőségű NiMH telepnek évekig fogja üzemeltetni a készüléket, nem volt értelme cserélhető egységeket beépíteni. A fogkefe végső elhasználódásakor a készülékkel együtt, az elektromos eszközök hulladékkezelésére vonatkozó előírásoknak megfelelően lehet azt megsemmisíteni. Az akkumulátor tehát nem cserélhető, mivel a készülék vízálló szigetelését amúgy is csak szervizkörülmények között lehetne lecserélni.

Garancia

Korlátozott jótállás

A Dakka Hungary Kft. a MEGASONEX termékek importőre a helyi előírásoknak megfelelően két év garanciát vállal a készülék beépített anyagaiért és működőképességéért. Azon ritka esetekben, ha az Ön készülék nem- vagy hibásan működne, kérjük, küldjön egy tájékoztatót, hogy egyeztethessünk a lakóhelyén elérhető szervizelés, vagy csere lépéseiről. Kérjük, emailje tárgyrovatába írja be: „MEGASONEX, Garanciális támogatás”

További információk a szervizről

Jogorvoslati korlátozások

A Dakka Hungary kft, illetve annak szerződött partnerei, forgalmazói és értékesítői semmilyen módon nem felelősek a különös, véletlen vagy sorozatos károkért és az ezekre épülő jogi követelésekért, valamint a nem rendeltetésszerű használatból adódó károkért, amelyek a garanciafeltételek megsértéséből, hanyagságból vagy szándékos károkozásból erednek.

A MEGASONEX® a Goldspire Group több országban bejegyzett márkája.

 

Elérhetőségünk

Ha bármilyen kérdése lenne a MEGASONEX ultrahangos fogápoló készülékkel kapcsolatban, kérjük, írjon az info@ultrahangosfogkefe.eu címre vagy jelezze az Immobilis Partners KFT, 1238. Budapest Molnár utca 65/b, +3630 584 5937 elérhetőségek egyikén.

 

TOVÁBBI MEGASONEX® TERMÉKEK,

 

NANO-HIDROXYAPATITE FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM

Bár a MEGASONEX® fogkefét úgy terveztük, hogy bármilyen fogkrémmel hatékonyan működjön, figyelmébe ajánlanánk a MEGASONEX® speciális fogpasztáját. A legtöbb fogkrém ugyanis erős habosító anyagokat (pl. SLS), illetve súrolóanyagokat tartalmaz. Mi máshogy közelítettük meg a dolgot, kimondottan az elektromos, ultrahangos fogkefe fizikájához illeszkedő fogkrémet hoztunk létre, így a kétes hasznú összetevőket egyszerűen kihagyhattuk belőle.

A MEGASONEX fogkrém emellett a legújabb tudományos felfedezésekre alapozva túlmutat a hagyományos fluoridtartalmú anyagok képességein, és nem csupán a fogzománc védelmét szolgálja, de a száj természetes fogzománcépítő folyamatait felerősítve egyenesen annak megújulását is szolgálja. Hatását a természetes legfőbb fogzománcalapanyag, a nanohyroxapatit 20-50 nanométeres átmérőjű részecskein át fejti ki. Ezek az apró részecskék elektrosztatikus módon egymáshoz kapcsolódva feltöltik a fogzománc apró gödröcskéit és repedéseit, így az jóval erősebb, simább, fényesebb és természetesen fehérebb is lesz.

ULTRAHANGOS NYELVTISZTÍTÓFEJ

Amióta megvásárolta MEGASONEX fogkeféjét, bizonyára felismerte az alapos fogtisztítás előnyeit. Ám azt tudta, hogy a nyelv megtisztítása ugyanolyan fontos? A szájüregben lévő kártékony baktériumoknak több mint a fele a nyelven helyezkedik el, úgyhogy mindegy, milyen alaposan tisztítottuk a fogunkat, azok újrafertőzéséhez elég lehet pár óvatlan nyelvmozdulat. A nyelvtisztítóval nem csupán egészégesen tartjuk a szánkat, de segítségével meg is szabadulhatunk az enyhe kénszagot árasztó baktériumok leheletrontó hatásától is.

A fentiek miatt ajánljuk szíves figyelmébe a gazdaságos árú kiegészítő fejet, amellyel ultrahangos fogkeféjét a világ első és egyetlen ultrahangos nyelvtisztítójává varázsolhatja, ami 1.6 MHz-es ultrahanghullámaival gyengéden varázsolja tisztává a nyelve felületét. Ehhez elég egyszerűen lecsatolni a fogkefe fejet, és felrakni a helyére a nyelvtisztítófejet… ilyen egyszerű.

MEGASONEX nyelvtisztító használata

 

Sebesség választás

A MEGASONEX ultrahangos nyelvtisztító háromféle módon használható:

 1. Ultrahang és szónikus rezgés mód
  • MHz teljesítményű ultrahang

Szónikus rezgés: 18.000 vagy 9.000 fordulat/perc

 1. Csak ultrahang mód
 2. Csak manuális mód (ultrahang és szónikus rezgés nélkül)

Használat

Erősítse a nyevltísztító fejet a MEGASONEX készülék nyelére.

Hasonlóan a fogkeféhez, válassza ki az optimális sebességet.

Helyezze a készüléket a nyelve jobb vagy bal oldalára, úgy, hogy az nagyjából a nyelve hosszának a háromnegyedét foglalja el, közel a torok hátsó részéhez. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kezdje el a nyelve hegye felé mozgatni, körülbelül 1-2 másodpercig. Ismételje meg párszor, ügyelve közben a nyelvtisztító fej öblítésére.

Ismételje meg a műveletet a nyelve másik oldalán is.

A nyelv középső részének tisztításához forgassa el a készüléket 45 fokos szögben.

Ha kiterjedtebb tisztításra vágyik, forgassa el a készüléket 90 fokkal, így a nyelvtisztító nagyobb területet tud megtisztítani.

Ismételje meg ezt a műveletet nyelve másik oldalán is.

Alaposan öblítse és törölje meg a nyelvtisztító fejet minden használat után. Szappan és víz használata elegendő, de ügyeljünk arra, hogy mindig szárazra töröljük a készüléket tisztítás után.

!  Ügyeljen a nyelvtisztító fej rendszeres cseréjére (pár havonta, illetve amikor a fej szélei életlennek, elhasználtnak látszanak).

! Ne nyomja erősen a nyelvtisztítót erősen a nyelvére, mert ez nem biztosítja a lepedék hatékonyabb eltávolítását. Ez káros tud lenni a nyelv felszínére, vérzést, illetve fertőzéséket okozhat. Kérjük, figyeljen arra, hogy gyengéd mozdulatokkal végezze a nyelvtisztítást.

Korlátozások

! Terhes nőkön, cukorbetegeken, pacemaker-rel rendelkezőkön a nyelvtisztító ultrahangos módban még nem került tesztelésre. Használat előtt kérjük, konzultáljon orvosával.

! A nyelvtisztító kiegészítő fej kizárólag MEGASONEX fogkefe nyéllel használható.

! Használat közben ügyeljen a nyelv leghátsó részének (circumvallate papillae) kihagyására. A nyelv e része összeköttetésben áll az emésztéssel, ezért törekedjen a terület óvatos tiszítására.

! A fogkeféhez hasonlóan, ne ossza meg a nyelvtiszítító fejét mással a fertőzések elkerülése érdekében.

! Első használat előtt öblítse át a kiegészítő nyelvtiszítító fejet szappanos vízzel. A dentálhigiénés kiegészítő eszközök gyártása tiszta, de nem teljesen steril körülmények között történik, ezért első használat előtt mindenképpen ajánlott a fej megtisztítása.

! Erős garatreflex esetén ügyeljen arra, hogy a tisztítást a nyelv első felénél kezdje, majd fokozatosan (hetek, hónapok alatt) haladjon a nyelv hátsó része felé.